dialog me palet e interesuara! Gjate periudhes Janar - Mars 2020, DPS ka miratuar 245 standarde dhe dokumente standardizimi shqiptare, nga te cilat 135 jane me origjine Evropiane (CEN, CLC, ETSI) dhe 110 Nderkombetare (ISO dhe IEC), nga puna e rreth 30 Komiteteve Teknike te DPS-se.Si mendoni, çfarë duhet përmirësuar në shërbimin e shitjes së standardeve?
Shpejtësia
Kompetenca
Cilësia
Mënyra e pagesës
Votat në total: 1
 

SSH EN ISO 12381:2019

Statusi: Publikuar
Gjuha: Anglisht
Faqe: 24
Çmimi: 3570 lek
Standardet ndërkombëtare që lidhen
This standard is equivalent to:
prEN ISO 12381   CEN/TC 251


Printo


Titulli në shqip

Informatika e shëndetit - Shprehje të qarta, të përkohshme, për probleme specifike të kujdesit shëndetësor (ISO 12381:2019)

Titulli në anglisht

Health informatics - Time standards for healthcare specific problems (ISO/DIS 12381:2017)

Qëllimi në shqip

Nuk është hedhur informacion.

Qëllimi në anglisht

This document specifies a set of representational primitives and semantic relations required for an unambiguous representation of explicit time-related expressions in health informatics. This document does not introduce or force a specific ontology of time, nor does it force the use of a fixed representation scheme for such an ontology. Rather this document provides a set of principles for syntactic and semantic representation that allow the comparability of specific ontologies on time, and the exchange of time-related information that is expressed explicitly. This document is applicable to: 1) developers of medical information systems in which the need is felt to have explicit time-related concepts for internal organization (e.g. temporal data bases, temporal reasoning systems); 2) information modellers or knowledge engineers building models for the systems mentioned in (1); 3) experts involved in the development of semantic standards on precise subdomains in health care where time-related information need to be covered, (e.g. in the study of Pathochronology, i.e. the discipline dealing with the time course of specific diseases); 4) developers of interchange formats for messages in which time-related information is embedded. This document is not intended to be used directly for: 1) representing what is true in time; 2) reasoning about time; 3) representation of metrological time (which is covered in other standards).

Komitetet Teknike


ICSDirektivat

Nuk është hedhur informacion.

Veprim kombëtar

SSH EN 12381:2005 withdrawn SSH EN ISO 12381:2019 - 21.05.2020